fredag 18. februar 2011

Denne satans drikk..

Kaffe og religion

Motstanden mot kaffe ble skjerpet i katolske Roma. Kardinaler ville at paven skulle bannlyse kaffen da de så den som ett av djevelens verk. Pave Clemens den 8 svarte følgende:

Denne satans drikk er så god at det ville være synd om de vantro skal få glede av den. Derfor skal vi lure satan og gjøre kaffe til en sann, kristelig drikk, ufarlig for sjelen.

Paven kan i ettertid mistenkes for på det tidspunkt allerede å ha vært en kaffedrikker.
Hva ville skjedd med kaffens utvikling om Pave Clements hadde bannlyst kaffen som drikk?





Religionen skyld i at kaffen ble en folkedrikk i Norge?
Kaffens utbredelse i Norge skyldes ikke minst en ny alkoholpolitikk. I 1842 vedtok Stortinget en lov som forbød fri fremstilling og skjenking av brennevin. Med denne loven ville myndighetene begrense nordmenns hang til det sterke. Drukkenskapen i befolkningen var virkelig ett samfunnsproblem. Loven ga vertshuskulturen et alvorlig skudd for baugen. Vertshus var det mange av, både i byene og på landsbygda.

I kjølevannet av den nye alkoholpolitikken i 1842 skapte kaffen en ny drikkevane i Norge. Og det i et forrykende tempo. Litt senere ble tilsvarende lovendring gjennomført i Sverige, og Finland. Som i Norge ble kaffe den nye folkedrikken.. Etter sigende skal prestene ha hjulpet til i edruelighetskampanjen. Hvem har ikke et forhold til begrepet kirkekaffe?  Det var med andre ord ikke kaffehus eller kafeer som brakte kaffen til Norge. Kaffe ble mest sannsynlig en hjemmedrikk som følge av en lov som kriminaliserte hjemmebrenning.
Kilde: Norsk kaffeinformasjon

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar