søndag 20. februar 2011

Husmoren hjørnesteinen i familien

Mor Norges matbok
I 1939, da 2 verdenskrig brøt ut, ble en brosjyre med tittel Mor Norges Matbok sendt ut til samtlige husmødre i landet.  Dette skriftet åpnet slik:
 
Dette skrift er et ledd i Statens Kostholdsnemds aksjon for riktig kosthold under krisa. Skriftets hovedoppgave er å stille opp en plan for et sunt kosthold som bedre enn nå nytter vårt lands egen produksjon av matvarer og frigjør oss mest mulig fra å innføre matvarer fra utlandet.

Vi har derfor stilt opp en kostliste med forslag til de mengder av de enkelte næringsmidler som bør brukes av barn og voksne, utregnet for hver dag. Etter kostlista følger en nærmere rettleiing, forslag til en ukes samlet kosthold, så et utvalg av oppskrifter for de viktigste matvareslag som det gjelder å nytte bedre, med praktiske råd og vink til husmoren, og til slutt forslag til spiseseddel for 4 uker, på landsbygda og under bymessige forhold.

Kan vårt land klare seg med matvarer i denne krisetida? Det var dette spørsmålet mange husmødre stilte seg da krigen brøt ut i september 1939. Mange husker fra forrige verdenskrig den strenge rasjoneringen, matkøene, prisene som fløy i været, de husker hvordan det til slutt ble vansker med nesten alle næringsmidler.

Det viste seg den gang i mange land at slike krisetider med vansker for produksjon og innførsel av matvarer kan få skjebnesvanger virkning for folkehelsa. På kort sikt kan voldes skade som ikke lar seg rette opp.

Husmødre og alle andre som har ansvaret for at maten hver dag står på bordet, følte derfor naturlig nok engstelse: Hvordan skal det gå denne gangen? Hva skal vi gjøre for å møte vanskene?

Med dette kostholdsskrift vil Statens Kostholdsnemd be alle husmødre og andre som steller med maten i små og store husholdninger om å hjelpe vårt land og folk over denne vanskelige tida ved å legge kostholdet om slik at den mat landet har kan strekke til lengst mulig. Da vil vårt land lettest komme over vanskene, og vårt folk vil bevare sin kraft og helse.

Hva vil det så bety og gjennomføre denne kostplanen? Kort kan det sies slik: Det vil bety et større, sterkere, sunnere Norge: produksjonsmessig større, økonomisk sterkere, helsemessig sunnere. Det er dette høye målet som er stilt opp. Midlet til å nå det er enkelt og lettfattelig: Hver enkelt familie må prøve å spise slik at landets egen produksjon nyttes bedre.

Kan vi følge planen, har vi en stor trøst: Det er et sunt kosthold, riktigere sammensatt enn det en nå finner i de fleste norske hjem. Kostholdet virker ikke bare på vår vekst og utvikling, men også på vår legemlige og åndelige yteevne, vårt utseende, og vår arbeidskraft og livsglede, vår motstandskraft mot sykdommer, vår fruktbarhet og levedyktighet..

Krisa kan lære oss å bli et sunnere folk!

Dette var en sterk oppfordring til folk i ett land som snart var i krig. Men hva har det med kaffe å gjøre lurer du sikkert på. Jo, i den kostlista som følger denne sterke oppfordringen til et sunt kosthold anbefaler staten at menn og kvinner over 15 år hver dag bør drikke kaffe. Anslått mengde bruk av kaffe ble satt til 10 gram pr. dag.

 Dette synliggjør hvor sterk kaffens stilling var i vårt land på den tiden. Her følger flere eksempler på kaffens sterke stilling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar