lørdag 12. februar 2011


Norge i kaffetoppen for 250 år siden

Historiker Ragnhild Hutchison offentliggjorde en meget interessant artikkel 24. mars 2009 som omhandlet kaffens utbredelse for 250 år siden. Under sitt arbeid med å beregne tilgjengeligheten av kaffe per person i Norge på slutten av 1700 tallet fikk hun seg en overraskelse. Resultatet viste at Norge var i toppsjiktet av Europas kaffedrikkere allerede den gang.
Videre i artikkelen viser Hutchison til at mer enn 90 % av kaffen på 1780 tallet kom til Norge via København. Dit hadde den blitt brakt fra St.Thomas, en av de Dansk - Norske Vest Indiske øyene. Kaffen var ikke blitt dyrket på St.Thomas, men var kommet dit fra andre Vest Indiske øyer og fra Amerika fordi havnen på St.Thomas var en frihavn. Som frihavn kunne alle land og skip handle der, noe som gjorde den ettertraktet for skip fra land i krig, samt kaprere og sjørøvere. Fordi St.Thomas var en del av det Dansk- Norske riket var varer derfra også tollfrie, på lik linje med de fra Danmark,

Faktisk ser det ut til at kaffe var ganske så utbredt i de Nordiske landene generelt på 1700-tallet, skriver Hutchison.  Alt i 1728 var det 15 kaffehus i Stockholm, og svenskene innførte 57 lover i løpet av 1700-tallet som bl.a. forsøkte å begrense kaffedrikkingen. Det at de hadde så mange forbud forteller at ingen av dem var særlig vellykket. Interessant nok ser det ut til at det i hvert fall i perioder har vært en ganske så organisert handel med småbåter fylt med kaffe fra Christiania og over grensen til Sverige.

Om kaffedrikking i København sier hun det i 1790 ble skrevet: ”at af 80 000 Indvaanere i København drikker halvparten kaffe, og kun beregne 2 sk for hver, saa udgjør det en daglig kaffe-affsætning for mer end 800 rdl, der beløber sig aarlig til henved tre tønder guld”.

Kaffedrikking i Norge i denne perioden er lite kjent, sier artikkelforfatteren, men tilføyer at hun har tenkt å gjøre noe med dette. Hun forteller at utlendinger alt i 1700 skrev om at de overvintret på Sørlandet, og at de fikk servert kaffe av borgerskapet i Arendal. På slutten av 1700-tallet ser det ut til at kaffe var lite utbredt i innlandet, men i mer bynære områder ble den drukket blant allmuen i området Christiania. Det ble også rapportert at selv om kaffe ikke ble drukket i Eiker utenfor Drammen, brukte tømmerhuggerne på Hokksund og Vestfossen å servere det til jentene som kom på festene deres.

Hutchison avslutter artikkelen med at å fortelle at selv om kaffe på langt nær var like vanlig å starte dagen med for 250 år siden som i dag, gjorde politisk manøvrering i Vest-India det mulig for folk i Danmark og Norge å ha tilgang på relativt mye og ”taxfree” kaffe, i hvert fall sammenlignet med andre land. Kaffen var likevel så sjelden at unge gutter kunne bruke den til å imponere jentene med, og som i dag, ble kaffekoppen brukt som en måte å bli kjent på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar