søndag 27. februar 2011


Kaffe og helse
(Selv Nordhug drikker koffein)

Kaffen glir ned i magen og da kommer alt i bevegelse. Ideene rykker frem som den store armeens bataljoner på slagfeltet, kampen begynner. Minnene marsjerer opp med stormskritt som angrepskolonner. Det lette kavaleriet utvikler seg i prektig galopp, logikkens artilleri bruser frem… Personene gjøres levende, papiret dekkes med blekk. Slager begynner og slutter i strømmer av den svarte flommen, liksom det virkelige feltslaget drukner i svart kruttrøyk.

Mannen som skrev dette, er det berømte franske forfatteren Honore`de Balzac (1799- 1850) Han var nattevåker og skrev om natta. Det ville han aldri klart uten kaffe. Han må ha vært litteraturhistoriens største kaffeelsker. I løpet av en natt kunne han drikke opp til førti kopper. Han fikk en tidlig død, og rakk så vidt å fylle femti.

På godt og vondt kan man lære mye av denne historien. Kaffe er nytelse. Kaffe stimulerer hjernen og forløser de skapende krefter. Kaffe fordriver tretthet og søvn. Kaffe, når den drikkes i enorme mengder, forårsaker magesmerter. Kaffe skaper fysisk avhengighet. Kaffe kan misbrukes. Overdrevent kaffekonsum over lang tid kan sette sunnheten i fare.

Kaffe ble i Europa også brukt som medisin. På midten av 17. århundre ble kaffebønner solgt på alle apotek. Det het seg at kaffe var velegnet som avføringsmiddel. Den ble også påstått å motvirke erotiske følelser. Videre, den forårsaket impotens hos mennene og ble derfor avbefalt til prester og munker som måtte leve i sølibat. Leger fremholdt at kaffe styrket forstanden og tankevirksomheten. En medisinsk håndbok fra 1800-tallet gir dette rådet: Den som ikke er kaffedrikker av vane, skal drikke den for helbredens skyld. Den som er det, skal drikke kaffe i små mengder og tilsette melk.

Dagens medisinske forskning vet imidlertid mye mer om menneskekroppen. Forskerne har også avanserte instrumenter til rådighet. De har funnet ut at kaffe inneholder over 800 forskjellige komponenter. Særlig er forskerne opptatt av stoffet koffein. Dette er det mest aktive stoffet i kaffe. Det stimulerer sentralnervesystemet. Koffein øker menneskets velbefinnende, årvåkenhet og konsentrasjonsevne. Dessuten fordriver koffein følelse av tretthet og øker kroppens forbrenning. Det er først og fremst koffeinet som gjør kaffe til en oppkvikkende drikk. Når du drikker kaffe, blir koffeinet opptatt i blodet og kroppens vev. Hvordan kroppen reagerer på koffein og bryter det ned, varierer fra person til person. Derfor kan det ikke gis noen tommelfingerregel for hvor mye eller lite kaffe som er tilrådelig.

Legevitenskapen konstaterer at moderat kaffedrikking ikke utgjør noen helserisiko. Det slås også fast at det er en mild vanedannende stimulans.  Ikke på en negativ måte om du ikke må øke din daglige dose kaffe. Men får du ikke dine 2 kopper kaffe du er vant med daglig kan du føle et svakt ubehag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar