torsdag 26. mai 2011


Den Lille Oase

I en tid preget av et ustabilt følelsesliv, sterke erotiske opplevelser og en utpreget opprørstrang var Den Lille Oase i Kristiansund et yndet oppholdssted. Spent på om hun satt der i dag også entret jeg ofte lokalet, bestilte byens beste soft is og satte meg på barkrakken med panoramautsikt til Kongens Plass. Vi diskuterte musikk, anla langt hår, opplevde at John F. Kennedy ble skutt, og at Elvis ble soldat i hæren.  Vi ble vitne til at en ny verden oppstod da Beatles kom på banen og sang ”She loves you…” Og endelig hadde vi fått en snackbar, et sted å møtes over en Coca Cola. Kaffe var ikke, som nå, en sentral del av ungdomskulturen. Dette var mitt første møte med det jeg nå vil definere som kafé kulturen.

Litt vemodig var det å lese i Tidens Krav at Oasen, eller Quicken, som kafeen ble kalt på folkemunne, hadde servert sin siste tallerken med crembuljong. Som mange kafeer i landet hadde Quicken sin spesialitet. Jeg kastet meg på telefonen til Marie Westerheim som sammen med sin avdøde mann startet sitt første serveringssted i byen året 1946, for så i 1959 å etablere Den Lille Oasen på Kongens plass. Allerede i 1946 serverte de hjemmelaget is som ble laget i en femliters beholder som ble drevet manuelt. For å sveive fikk ungdommer en liten slant penger og en smak på isen. Jeg var ute etter oppskriften på crembuljong men ble vennlig avvist. - Du er ikke den eneste som har ringt, svarte hun lattermildt – jeg får årlig telefoner fra byens befolkning, men nei, den blir i familien. Fruen er engasjert som hjelpearbeider i kirka. De nyter godt av smaken når hun en gang i året serverer den nostalgiske retten crembuljong. Man det får bli med det.

Da de etter 40 års drift la ned virksomheten var gammelgjengen, som jevnlig hadde møttes på oasen i 40 år, samlet. De skrøt av betjeningen og klaget over at de nå ville bli hjemløse. Det var løst mange verdensproblem i lokalene gjennom flere tiår. Tippegjengen hadde brukt kafeen hver helg for å slå fast ukens tippetegn i fotball og Lotto. Odlaug, som hadde mottatt Hjemmets Vels medalje for sin arbeidsinnsats ved Quicken, fortalte i et intervju med Tidens Krav at hun hadde sett flere generasjoner vokse opp. Alle, unge og gamle elsket isen ved Oasen. Det kan jeg bekrefte. Som barn ble det ikke en ordentlig 17. mai feiring uten Softis fra Westerheim på Den Lille Oasen.







  Foto: Den lille Oase, interiør fra 1960 tallet med jukeboks, privat eie.


Jukeboks, som Westerheim støtter seg på, er et kabinett med automatisk grammofonplatespiller, fremstilt første gang av Automatic Machine & Tool Co. i Chicago 1906. Forløperen, en automatisk fonograf, ble presentert i San Francisco allerede i 1889. Jukeboksen kan stilles inn på en ønsket plate som blir spilt når en mynt slippes på automaten. Den ble vanlig på kafeer o.l. i USA i 1930-årene og overtok da for mekaniske pianoer og andre lignende innretninger. Etter hvert spredte den seg til Europa og en stor del av resten av verden, og særlig i 1950- og 1960-årene var den en viktig spreder av populærmusikk og et sentralt element i den nye ungdomskulturen som vokste frem. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar